Geschiedenis

Op 29 september 1838 werd Rein Th. Baarsma geboren als zoon van Thijs Reins Baarsma en Antje Pieters Riemersma. Rein moest al op jonge leeftijd op pad om wat inkomsten bij elkaar te sprokkelen. Met andere jongetjes ging hij op pad om heidebezems en schrobbers te verkopen. ’s Avonds kwam hij vaak maar met een paar centen verdienste terug. Het was duidelijk dat hij op den duur zijn brood niet op deze manier kon verdienen. Hij moest maar grondwerker worden, zei men in zijn omgeving. Een dorpsgenoot leek dit werk  echter niet geschikt te vinden voor Rein en leende hem enkele guldens om een kaashandeltje te beginnen. Daarmee werd de grondslag gelegd voor de groothandel Texo Baarsma BV.

Rein slaagde erin om de kost te verdienen voor zichzelf en voor zijn vrouw Minke, met wie hij in 1866 trouwde. Het echtpaar ging wonen aan het kanaal de Zwemmer, aan de westkant van de Westereen. Toen er plannen waren voor het verbreden van het kanaal. Kocht Rein Baarsma in 1881 een woning annex boerderijtje aan de Foarstrjitte, pal tegenover de Miedloane. En begon Rein een winkel, want in deze woning stond ‘toevallig’ een toonbank, hoewel de woning geen winkel was. Langzaam begon de winkel steeds meer artikelen te verkopen, en werd de klantenkring steeds groter. Dit was te danken aan zoon Egbert die artikelen begon te verkopen aan leeftijdsgenoten in het dorp. Stuk voor stuk gingen de jongere broers van Egbert ook in de zaak werken, tot dat ze allemaal bij het bedrijf betrokken werden. Eerst leverden ze alleen aan particulieren, maar naderhand ook aan winkels. Na het overlijden van vader Rein in 1902 ging het bedrijf verder onder de naam firma R. Baarsma. Daarna groeide de zaak explosief. Omdat de door vader Rein gekochte woningwinkel te klein werd, lieten de broers in 1911 een nieuw bedrijfspand neer zetten binnen 100 meter van de oude zaak, aan dezelfde kant van de weg. Dit pand is nog steeds het huidige onderkomen van Texo Baarsma BV

Na de oorlog werden de verschillende bedrijven onderverdeeld onder de overgebleven broers Pieter, Eelke en Klaas. (Inmiddels was de groothandel uitgegroeid tot meerdere bedrijven) Het moederbedrijf de groothandel kwam in handen van Klaas Baarsma. Hij verdeelde het bedrijf meteen tussen zijn enige zoon Rein en schoonzoon Cornelis Lazonder.  De groothandel ging door met acht filialen: Alkmaar, Schagen, Hoorn, Assen, Hoogeveen, Groningen, Leeuwarden en Drachten. Al vrij snel werd het filiaal in Schagen gesloten, en de zaak in Assen maakte in 1953 plaats voor een nieuw filiaal in Emmen.

Door een op volle toeren draaiende economie en ware loonexplosie hadden de Nederlanders vanaf 1960 steeds meer geld te besteden. Daar profiteerden de winkeliers van, en zo ook de zaak van Baarsma en Lazonder. Begin jaren zestig barstte het bedrijf zo uit zijn voegen dat een flinke uitbreiding nodig was. Er werd gekozen om de huishoudelijke, luxe en speelgoedartikelen te verplaatsen naar een nieuw pand in Drachten. Voor dit reeds zelfstandige bedrijf onder leiding van Lazonder werd de naam Hego Baarsma bedacht. De achterblijvende textielgroothandel kon niet naamloos verder gaan en kreeg de naam Texo Baarsma. Reins enige kind Klaas was toen al in het bedrijf werkzaam, en werd voorbereid op het toekomstige ondernemerschap. Later werd Klaas opgevolgd door zijn zoon Rein.  

Net als bij de kruideniers deed in de groothandel de zelfbediening zijn intrede. Zoals de boodschappende burgers zelf, de artikelen in een mandje deden, wilden ook de klanten van Baarsma’s grossierderijen zelf langs de schappen lopen. Daarom werden verschillende panden klantvriendelijker gemaakt. Waaronder het moederpand aan de Foarstrjitte in de Westereen.  Het verschil met andere zelfbedieningszaken was dat er geen prijzen op de artikelen stonden maar een prijscode. De groothandel werkte met prijscodes in plaats van prijzen, omdat het gemakkelijker was de prijzen in een notitieboek te veranderen dan de prijsstickers op de ontelbare artikelen te wisselen Tot op de dag van vandaag hanteren we bij Texo Baarsma BV de namen van de vele zonen en dochters van oprichter Rein Baarsma voor de prijscodes op de artikelen.

Helaas heeft Texo Baarsma BV in de loop der jaren een flinke krimp door gemaakt. In 1978 waren de filialen Alkmaar, Leeuwarden en Drachten reeds gesloten. Kort daarop ging het filiaal in Groningen dicht. In 1985 werd Hego Baarsma opgeheven en de verkoop van huishoudelijke en andere artikelen ging terug naar het moederbedrijf aan de Foarstrjitte in de Westereen. Het filiaal van Hego Baarsma in Emmen ging dicht. Speciaal voor de huishoudelijke artikelen werd op het oude Westreender terrein een nieuw magazijn gebouwd. In de eerste jaren van de eenentwintigste eeuw gingen de deuren van Hoogeveen dicht en omstreeks 2006 werd het laatste filiaal in Emmen gesloten. Alleen het moederbedrijf aan de Foarstrjitte in de Westereen bestaat nog.

In al die jaren is een voortdurende modernisering van het bedrijfspand nooit een streven geweest. Het interieur is in vijftig jaar nauwelijks veranderd. De houten ongeverfde trappen en dito stellages zijn overal in het oude groothandelsgebouw terug te vinden; veel deuren zijn van 100 jaar geleden en in de oude showroom hangen portretten van de gebroeders die de zaak groot maakten. Achter op het  bedrijfsterrein staan de oude roodstenen magazijnen, die meer dan een halve eeuw oud zijn. Als u bij ons binnenstapt lijkt het net of gaat u een tijdje terug in de tijd. Het gebouw ademt historie, maar het assortiment is zeer groot en hedendaags. 

Wilt u weten wat wij allemaal voor u kunnen betekenen?  Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bent u ook altijd van harte welkom om bij ons langs te komen!